Het bouwen of verbouwen van een huis is nogal een tijdrovende klus. Aangezien uw huis écht als uw plekje hoort te voelen, is het ook belangrijk dat een verbouwing of renovatie precies zo uitpakt als u hoopt. Ook wordt het steeds belangrijker dat uw huis voldoet aan de duurzaamheidsstandaarden. U kunt aan de volgende opties denken om uw huis duurzaam te verbouwen:
Duurzaam verbouwen: Zonnepanelen
Dit zal niet als een verrassing komen. Zonnepanelen zijn natuurlijk een onderdeel van duurzaam verbouwen. Met de aanschaf van één of meerdere panelen zorgt u er namelijk voor dat u op een groene manier energie opwekt. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar het is ook nog eens beter voor uw portemonnee. Bij het aanschaffen is het wel belangrijk dat u kijkt naar uw maandelijks energieverbruik. Op basis van deze informatie kunt u de zonnepanelen het beste aanschaffen. Mocht u ondanks het juiste aantal toch te veel energie opwekken, dan kunt u deze in de meeste gevallen weer terug verkopen aan uw energiemaatschappij. Dit is doorgaans wel tegen een veel lager tarief dan waar u de energie zelf voor opwekt.
Duurzaam verbouwen subsidie
Sinds 1 januari 2022 kunnen mensen die hun koophuis isoleren, 30% subsidie krijgen als ze duurzaam verbouwen. Naast isolatiemaatregelen kunt u uw huis ook verduurzamen met een warmtepomp, zonneboiler, enzovoort. Hier kunt u namelijk ook subsidie voor krijgen. Hoe dat precies zit, vertellen we u graag.
Duurzaam verbouwen: Warmtepomp
De minimale subsidie die u kunt krijgen voor het aanschaffen van een nieuwe warmtepomp is € 500. U moet er wel rekening mee houden dat u dan een gloednieuwe pomp moet aanschaffen. Een gebruikte of een tweedehands warmtepomp kopen als u duurzaam gaat verbouwen is dus niet mogelijk, ook al is de pomp in goede staat. Daarbij moet de warmtepomp een maximaal thermisch vermogen van 400 kW bezitten.
De warmtepomp mag u niet zelf plaatsen. Dit dient namelijk gedaan te worden door een professioneel installatiebedrijf. Vervolgens is het ontzettend belangrijk dat u het bewijs van de installatie bewaart en dat u de subsidie binnen 24 maanden na installatie aanvraagt.
Duurzaam verbouwen: Zonneboiler
Een zonneboiler is een installatie die water opwarmt met zonne-energie. Een zonneboiler heeft verder niks te maken met zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen namelijk voor het opwekken van elektriciteit en een zonneboiler verwarmt voornamelijk uw water. Het voordeel van een zonneboiler is dat deze minder afhankelijk is van de zon ten opzichte van zonnepanelen.
Ook in het geval van een zonneboiler dient u een gloednieuwe aan te schaffen. De zonneboiler moet daarbij uit collectoren en een boilervat bestaan. Verder zijn de richtlijnen vrijwel gelijk aan de voorwaarden voor de subsidie van een warmtepomp: Uw woning dient voor 1 januari 2019 gebouwd te zijn, de zonneboiler is geïnstalleerd door een installatiebedrijf en u moet binnen 24 maanden na de installatie uw aanvraag hebben gedaan.
Duurzaam verbouwen: Aansluiting op warmtenet
Bent u aangesloten op een warmtenet? Dan komt u in aanmerking voor de duurzaam verbouwen subsidie. De subsidie voor het aansluiten aan een warmtenet bedraagt € 3.325.
Om deze subsidie te krijgen, dient uw woning te zijn aangesloten op een warmtedistributienet. De aansluiting moet wel na 1 januari 2022 uitgevoerd zijn en daarbij heeft u ook voor deze vorm van duurzaam verbouwen een bewijs nodig.
Vervolgens hoort u ook uw aardgasmeter te verwijderen met bewijs van uw netbeheerder en dient u ook alle voorzieningen te hebben om elektrisch te koken. Een voorbeeld hiervan is een aangepaste meterkast. U mag natuurlijk ook niet eerder subsidie hebben ontvangen voor het aansluiten aan een warmtenet. Ten slotte is het belangrijk dat u van alle gas gedreven warmwatervoorzieningen af bent.
Uw woning verduurzamen is een behoorlijke klus. Het is een flinke financiële investering en zelf bent u ook de nodige tijd en energie kwijt om uw woning aan te passen. Afvalcontainers Korevaar weet uit ervaring dat bij een dergelijke verbouwing behoorlijk wat afval komt kijken. Wij helpen u daarom graag om uw afval op een goede en snelle manier af te voeren. Bij ons kunt u namelijk verschillende soorten containers huren om uw afval te deponeren zoals een puincontainer of een bouwafval container. Geen reden meer dus om niet duurzaam te verbouwen.