Skip to main content

Je kijkt rond in jouw huis en denkt: het is tijd, de hoogste tijd… om op te ruimen. Maar waar begin je wanneer je jouw huis wilt opruimen? Begin je in de kelder? De tuin? De woonkamer? In deze blog geven wij je een houvast waar je zoal op moet letten bij het opruimen van jouw huis en waar je het beste kunt beginnen!

Waar beginnen met huis opruimen?

Een huis opruimen en schoonmaken begint bij een goede voorbereiding. Inventariseer eens goed wat je allemaal nodig heeft om de kleine of grote schoonmaak te realiseren. Opruimen in huis is een taak die je niet onvoorbereid in moet gaan!

Tip 1: Start bij de grootste ergernis

Voor de een is het de woonkamer, de ander irriteert zich aan de voorraadkast en wellicht krijg je zelf de kriebels van de garage. Iedereen heeft zo zijn ergernissen in het huis. Wanneer je ervoor kiest om jouw huis op te ruimen en te organiseren, is het slim om de grootste ergernis als eerste aan te pakken. Je huis opruimen is een stuk fijner, wetende dat die doorn in het oog weg is!

Tip 2: Begin gemakkelijk

Wanneer je liever niet begint bij de grootste ergernis of het grootste project tijdens het huis opruimen, dan is makkelijk beginnen wellicht een goed idee. Soms is het lastig om écht de motivatie te vinden, zelfs wanneer je al begonnen bent. Daarom is het een goed idee om klein te beginnen, zo krijg je snel al het fijne gevoel van het afronden van een taak! Of die kleine taak nou een klein deel van jouw huis opruimen of spullen weggooien is, afronding is afronding!

huis opruimen

Waar beginnen? Huis opruimen met hulp!

Je hoeft er niet altijd voor te kiezen om alles zelf te doen. Zo kan je ook uw huis laten opruimen en schoonmaken door een schoonmaker of schoonmaakster. Je kunt hier iemand particulier voor inhuren, alleen deze wachttijden zijn anno 2022 echter wel lang. Daarnaast kunt ook nakijken of je in aanmerking komt voor thuishulp van de gemeente vanuit de WMO.

Tip 3: Elke kleine stap telt

Een van de eerdere huis opruimen tips ging over begin gemakkelijk en daar borduren we hier verder op door. Het is gemakkelijk om te denken ‘ik moet nog zo veel doen’, maar deze gedachtegang leidt vaker wel dan niet naar uitstel gedrag. Je huis opruimen is een proces, waardeer dus elke kleine stap die gezet wordt om dit te realiseren. Het feit dat je al gezocht heeft naar tips over jouw huis opruimen is óók al een stap, je bent dus al goed bezig!

Tip 4: Nodig mensen uit

Voor sommige mensen helpt sociale druk. Wanneer je besluit om mensen uit te nodigen dan geef je jezelf een harde deadline voor het opruimen van je huis. Zodoende heeft je een reden om te beginnen. Er zijn weinig mensen die gasten willen ontvangen in een niet opgeruimde woonkamer, dus je weet meteen waar je kan beginnen!

Container huren voor huis opruimen

We hopen je op weg te hebben geholpen met jouw huis opruimen. Dus waar wacht je nog op? Dit is je teken om vandaag nog te beginnen en een container te huren! Wanneer je bijvoorbeeld de tuin groots gaat renoveren, moet je er rekening mee houden om een tuinafval container te huren. Ga je de zolder reorganiseren? Dan kan je een sloopafval container huren en heb je genoeg dozen nodig om alle spullen in op te bergen.