Skip to main content

 

Daar waar een houtafval container huren altijd een beste optie leek voor houtafval afvoeren, zijn er met de stijgende gasprijzen toch steeds meer consumenten die hier eerst twee keer over nadenken. Men is op zoek naar goedkopere alternatieven om zo de stookkosten te drukken en hout lijkt hiervoor een goede optie. In plaats van een houtafval container huren gaat nu de open haard weer aan en is dit de plek waar alle houtresten belanden. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De keerzijde van de open haard

Met de stijgende gasprijzen lijkt het misschien slim om je houtafval in de haard te gooien in plaats van houtafval afvoeren door middel van een houtafval container huren. Toch is dit wellicht niet zo goedkoop als dat het lijkt… Door zowel de verbouwingen in de periode van de pandemie als de stijgende gasprijzen, zijn de houtprijzen namelijk ook enorm gestegen. Hetzelfde geldt voor de tarieven van schoorsteenvegers: door de dusdanige vraag waar zij nauwelijks aan kunnen voldoen, is een prijsstijging een logisch resultaat van de marktwerking. En dat terwijl stoken met hout helemaal niet efficiënt is want zo’n 90% van de warmte verdwijnt namelijk door de schoorsteen naar buiten.

Daarbij kan het stoken met de open haard ook gevaarlijk zijn. Wanneer je je schoorsteen niet op tijd laat vegen kan het stof in de schoorsteen namelijk vlam vatten, resulterend in een brand. Verder zal je, wanneer je je open haard in gaat zetten voor de warmteproductie, overmatig blootgesteld worden aan schadelijke stoffen zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen en koolmonoxide. Ook voor stoken met hout betaal je letterlijk en figuurlijk nog een flinke prijs. Misschien toch maar een houtafvalcontainer huren en blijven stoken met gas?

De verschillende soorten

Houtafval afvoeren in je open haard om wat warmte te winnen klinkt als een simpel verhaal maar vereist nogal wat oplettendheid. Je kunt namelijk niet ieder soort hout zomaar in de open haard gooien. Ten eerste omdat sommige soorten hout extreem veel rook veroorzaken en ten tweede omdat sommige soorten hout de schoorsteen alleen maar erger vervuilen. Twee dingen waar zowel jij als je buren niet blij mee zijn.
Let daarom goed op wat je in de open haard gooit en voor die oude kast in je woonkamer kun je misschien toch maar beter een houtafval container huren. Over het algemeen is het belangrijk dat het hout droog is, onbewerkt is en bij voorkeur berken-, beuken- of eikenhout.

Toch niet stoken met je open haard?

Ben je teruggekomen op het stoken met je open haard en wil je toch een houtafval container huren voor houtafval afvoeren? Bestel dan snel je houtafval container! Heb je vragen over een container huren? Heb je toch een andere container nodig? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste container? Naast houtafval containers hebben wij ook nog diverse andere containers. Neem daarom een kijkje bij alle containers die wij aanbieden of neem bij onduidelijkheden contact met ons op. We helpen je graag!